Motosiklet muayene istasyonları” kurulacak

 Motosiklet muayene istasyonları” kurulacak

İlk iki istasyon İstanbul'da açılacak




Ulaştırma Bakanlığı'nın izniyle TÜVTURK, motosiklet kullanımının yoğun olduğu yerlere Motosiklet muayene istasyonları” kuracak. Sadece motosikletlere hizmet verecek olan istasyonların ilk ikisi İstanbul'da faaliyete geçecek. Buna paralel şekilde TÜVTURK, İstanbul'da Asya ve Avrupa yakasında iki noktada olmak üzere istasyonlar hazırlamaya başladı. Proje, daha sonra motosiklet kullanımının yoğun olduğu Muğla, Antalya, Mersin gibi güneydeki illere doğru yaygınlaştırılacak.


Motosiklet kullanıcılarının, kentin uzak noktalarındaki muayene istasyonlarına ulaşım sorunu nedeniyle gitmekte zorlandığını vurgulayan motosiklet kullanıcısının olduğunu açıklayan Motosiklet Endüstrisi Derneği(MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Başarı Erbaş, Kentin uzak noktalarına kurulacak muayene istasyonları sâyesinde bu sorun ortadan kalkacak. Kontroller, motosiklet muayenesinin gerçekleştirilebileceği özel ekipmanlarla donatılmış istasyonlarda yapılacak. Güvenli bir yolculuk için tüm motosikletlerin, düzenli aralıklarla muayenelerinin yapılması gerekiyor. Hatta muayene kaçağı oranını azaltmak için muayenesi yapılmamış motosiklet sayısının yasaklanması gerek. Bu açıdan hem Ulaştırma Bakanlığı, hem de TÜVTURK'u sonuna dek destekliyoruz” dedi.

Motosiklet kullanımı özendirilmeli

Ülkemizde, resmi rakamlara göre 2 milyon 483 bin motosiklet kullanıcısının olduğunu açıklayan Başarı Erbaş, Motosiklet kullanımının artması hem ekonomi, hem de çevre açısından son derece önemlidir. Çünkü motosiklet, bireysel ulaşımda bir otomobilin dörtte biri kadar yer kaplar ve aynı oranda egzoz gazı çıkarır. Yüksek akaryakıt fiyatının, toplumun birçok kesimini etkilediği bugünlerde motosiklet, buna da çözüm olabilir. Çünkü motosiklet, trafikte bir otomobilin sadece üçte biri kadar yakıt tüketir. Ayrıca park sorunu yaratmaz. Bu nedenle motosiklet kullanımının desteklenmesi gerekir” diye konuştu.

Dünyada motosiklet kullanımının giderek arttığını belirten Erbaş, Türkiye'de her 1000 kişiye düşen motosiklet sayısı sadece 30 adet. Bizim gibi bir Akdeniz ülkesi olan İtalya'da 1000 kişiye 181, İspanya'da 105 motosiklet düşüyor. Yine komşumuz Yunanistan'da 1000 kişiye düşen motosiklet sayısı 97. Dünya, bu işin önemini anladı. Türkiye'de yapılacak küçük bir düzenlemeyle motosiklet kullanıcı sayısı artacaktır” dedi.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false